Domov  -  Popotovanje  -  E-knjige  - Fotografija -   Povezave  -  Kontakt 

PREDSTAVITEV OBČINE TREBNJE

 

Občina Trebnje
 
V občini Trebnje je veliko naravnih in kulturnih zanimivosti, dobrih gostiln in turističnih ter izletniških kmetij, prijaznih ljudi in še vrsto drugih, za turiste zanimivih možnosti ter še dovolj čisto in neobremenjeno okolje. V pokrajini je najbolj vznemirljiva in skrivnostna nežna mehka lepota v valovanju gozdov, travnikov in vinorodnih gričev. Lepota in doživetje se skrivata v širokih razgledih s Čateža, Apnenika, Homa, Trebelnega, Vrhtrebnjega in Šumberka. To je svet, kjer sta si nebo in zemlja zelo blizu in kjer tudi ljudje vedo za ta objem.

Obeležje 15. poldnevnika na Vrhtrebnjem predstavlja kamnito mizo z bronastim reliefom Slovenije, na katerem so označena večja mesta, pomembnejše razgledne točke po Sloveniji in potek 15. poldnevnika. V okviru obeležja je tudi informativna tabla z osnovnimi informacijami o 15. poldnevniku in ortofoto karta občine Trebnje. Poleg slednjega se nahaja tudi sončna ura, ki prikazuje čas ter daje v sozvočju z okoliško naravo privlačno turistično točko.

Jurjeva domačija na Občinah 11, je ena najzanimivejših kulturnih znamenitosti v občini Trebnje iz sredine 18. stoletja. Nahaja se v neposredni bližini mesta Trebnje in obsega stanovanjsko hišo, ki je pritlična delno zidana in delno lesena, s črno kuhinjo, hišo, kamro in štibelcem, vsi ti prostori pa imajo tudi dobro ohranjeno notranjo opremo. Ohranjeni so tudi svinjaki, kašča, vodnjak ter pod. Vabljeni na ogled domačije na obrobju Suhe Krajine, ki dobro predstavlja življenje naših prednikov.

Trebnje je znano po galeriji likovnih samorastnikov; od leta 1968 je vsakoletni Tabor – mednarodno srečanje naivnih umetnikov, samotnih ustvarjalcev, ki so ostali in ostajajo še naprej jasno razpoznavni in samosvoji. Tabori so iz nekakšne množične delavnice prerasli v dneve spoznavanja z življenjem, kulturo in umetnostjo raznih narodov. S tako razsežnostjo prispevajo k utrjevanju mednarodnega sodelovanja in prijateljstva.

 


Število prebivalcev: 11995
Število krajevnih skupnosti: 12
Površina: 163,3 km2 – 131 naselij
Telefon: ++386 7 3481 100
Telefaks: ++386 7 3481 131
E-naslov: obcina.trebnje@trebnje.si 
Internetne strani: http://www.trebnje.si 
Župan: Alojzij Kastelic
Naslov: Goliev trg 5, 8210 Trebnje

Turistične in druge informacije:

Turistično informacijski center
Trebnje, Goliev trg 5,
8210 Trebnje,
tel. št.: ++386 7 34 81 128,
e-pošta: tic@trebnje.si, internet: www.trebnje.si