Domov  -  Popotovanje  -  E-knjige  - Fotografija -   Povezave  -  Kontakt 

PREDSTAVITEV DRUŠTEV

 

PIHALNI ORKESTER LITIJA

Pihalni orkester LitijaPihalni orkester Litija ima že zelo dolgo in bogato zgodovino, preživela je 110 lepih in tudi težkih let. Naj tradicija ne ugasne.

KD Pihalni orkester Litija v letu 2009 praznuje 110-letnico delovanja. Gasilsko društvo je leta 1899 ustanovilo gasilsko godbo. Kot prvi kapelnik pa je pred njo stal Peter Jereb. Gre za eno najstarejših društev v občini Litiji in predstavlja steber kulture v Litiji. V celotnem obdobju delovanja so bili tako vzponi kot padci. Na delovanje sta vplivali tudi obe vojni, ki pa nista mogli povsem utišati glasbe trobil, pihal in tolkal. Nekaj časa je orkester deloval tudi kot zabavni, a to je bil zgolj izlet v drugačne vode. Najlepša leta so bila pod pokroviteljstvom Predilnice Litija, ko se je orkester imenoval Sindikalni pihalni orkester. Ime se je večkrat menjalo, enkrat godba, potem orkester, a med ljudmi vedno godba. In prav o spremembi se razmišlja tudi v letošnjem jubilejnem letu. V sodobnem času je orkester dolgo deloval pod vodstvom prof. Jožeta Dobravca in črpal kadre iz glasbene šole. Veliko je bilo pomembnih kapelnikov in članov.

Zadnjih 10 let orkester vodi prof. Vasja Namestnik. Čeprav ne brez težav in skrbi, je vodenje uspešno. V zadnjih 10 letih je orkester nepogrešljiv na vseh pomembnejših proslavah in drugih dogodkih, za pusta se našemi v maske, za dan spomina na mrtve igra žalostinke – vsako leto že 10 let pa občanke in občane Litije ter druge razveseli s tradicionalnim novoletnim koncertom v Športni dvorani v Litiji. Letošnje leto pomeni prelomnico v delovanju. Orkester so v zadnjih letih zapustili mnogi vidni člani, največkrat je bila vzrok. Seveda se bo uspešna pot nadaljevala le z novim, mladim kadrom. Litija in Šmartno pri Litiji premoreta veliko nadarjenih mladih glasbenikov, ki svoje znanje nabirajo v Glasbeni šoli Litija Šmartno. Prav nekateri od njih bodo postali steber orkestra v prihodnjem desetletju. Odločitev pred 110 leti ni bila zaman. Društvo je preživelo vse zgode in nezgode in prav na svoj način pisalo zgodovino. Nobenega pomembnega dogodka ali trenutka ni smelo biti brez pihalnega orkestra, ki je s svojim igranjem in prisotnostjo dogodku dalo poseben pečat.

Orkester je v vseh letih delovanja dokazal, da ima v sebi veliko življenja in da je vredno ohranjati tradicijo godbeništva v središču Slovenije. Pred orkestrom je zaveza, da bo ohranjal kulturo in deloval v veselje vseh nas in tistih, ki prihajajo, da se bo glas orkestra še dolgo slišal med našimi ulicami, kraji in griči. Saj je glasba vez med ljudmi, ki povezuje ob veselih in manj veselih dogodkih.

Rok Berdajs,
predsednik Pihalnega orkestra Litija