Domov  -  Popotovanje  -  E-knjige  - Fotografija -   Povezave  -  Kontakt 

PREDSTAVITEV DRUŠTEV

 

Planinsko društvo Litija sodi med starejša planinska društva. Naši predniki so litijsko podružnico Slovenskega planinskega društva ustanovili leta 1905. Zavedamo se pomembnosti tega dejanja in se trudimo, da še danes po skoraj stopetih letih sledimo osnovnim načelom planinstva – tovarištvu, ohranjanju naravne prvobitnosti, druženju in z osnovno dejavnostjo, hojo v gore, skrbi za vitalnost in ohranjanje zdravja.

Veliko skrb v društvu posvečamo vzgoji in izobraževanju. Z različnimi oblikami delovanja skušamo gorništvo približati mladim. Kljub temu so najdejavnejši upokojenci, kar potrjuje dejstvo, da Litija predstavlja tradicionalno planinsko okolje. Tudi alpinisti, so zelo dejavni. Njihove podvige lahko spremljate na spletni strani www.ao-litija.si – tiste, ki imajo radi tovrstne izzive vabimo, da se nam pridružijo. Stalnico pri delu predstavlja alpinistična šola, saj brez znanja in izkušenj ne moreš postati alpinist. Šesto leto delovanja so praznovali družinski izleti in družinski tabor. Lahko se pohvalimo in pošalimo, da nudimo organizirano dejavnost za vse od 0 do 99 let. Mladinski tabor, ki je namenjen osnovnošolcem, dijakom in študentom se bliža tridesetemu rojstnemu dnevu. Dejavnost na tem segmentu je zelo pomembna, saj je to kovnica kadrov za delo v društvu. Seveda pa je pomembno, da mladim lahko ponudimo programe in izobraževanje. Široka paleta izobraževanj, ki jih nudi Planinska zveza Slovenije in jih sooblikujemo v društvih, nam je v pomoč pri delu. Del sredstev za izobraževanje nam namenja občina Litija in seveda tudi za drugo dejavnost. Sredstva porabljamo namensko za dejavnost in nam predstavljajo pomoč in vzpodbudo za nadaljnji razvoj planinstva v litijski in šmarski občini. Brez planinskih poti ni društva in tudi naše ni izjema.

Skrbimo za več kot 90 km Badjurove krožne poti in del Zasavske planinske poti. Markacisti, katerih domena je skrb za pota, skrbijo tudi za pripravo poti za naše tradicionalne pohode (Pohod Franca Štrusa, Pohod na GEOSS, Pohod na Tisje). Poleg naštetih pohodov pa člane in prijatelje društva k zdravemu načinu življenja vzpodbujamo z akcijama V štirih letnih časih na Janče in Prijatelji Janč-janški prijatelji. Poleg tega pa skrbimo za organizirane društvene izlete v vseh letnih časih in vseh težavnostnih stopnjah, tako doma kot v tujini. Poleg že omenjene sekcije upokojencev, sta dejavni še litijska in savska sekcija. Planinski dom na Jančah upravljata najemnika. Soočata se s težavami in delita usodo z oskrbniki podobnih planinskih domov in koč. Zavedamo se, da pogoji niso idealni in zato skušamo na najboljši možen način iskati rešitve, predvsem s ciljem zadovoljiti planince in ostale goste.

V strnjeni obliki smo vam predstavili naše PD Litija. Društvo, ki temelji na prostovoljnem delu članov in s svojim delovanjem skrbi za razvoj gorništva in ljudi vzpodbuja k varni hoji in zdravemu načinu življenja. Več o dejavnosti društva si lahko ogledate na naši spletni strani www.pdrustvo-litija.si in seveda vas vabimo, da postanete naš član.

Predsednik PD Litija
Roman Ponebšek

 

PLANINSKO DRUŠTVO LITIJA
Ulica Mire Pregljeve 1, p.p. 16,
1270 Litija
http://www.pdrustvo-litija.si
e-pošta: info@pdrustvo-litija.si