Domov  -  Popotovanje  -  E-knjige  - Fotografija -   Povezave  -  Kontakt 

Pavel in Marija Smolej sta tesno povezana z Levstikovo potjo

 

Marija Smole je dokončala Šolo za oblikovanje - smer moda in je glavnino delovne dobe delala v Psihiatrični bolnici v Polju kot likovni delovni terapevt. Seda je upokojena in je aktivna v skupini Lila v Litiji in v skupinah pesnikov. V slikarski karieri je veliko pozornost posvetila področju oblačenja in ilustriranja, poslikav in obnovitev stenskih slikarij. Imela je več samostojnih razstav in sodelovala na mnogih skupinskih razstavah. Tradicionalno že sodeluje na Triglavskih kolonijah in Prešernovih v Žirovnici. Izdala je tudi knjigo o zgodovini mode, Križev pot in dve pesniški zbirki.

Pavel Smolej prihaja iz gorenjske Žirovnice kjer sta oba z ženo Marijo aktivna na področju, ki ga obvladata. Tudi on je zaključil šolo za oblikovanje - smer grafika in Pedagoško akademijo - smer likovna vzgoja in zgodovina. V aktivni delovni dobi je 30 let vodil socialno ustanovo za varstvo odraslih oseb motenih v duševnem razvoju. Sedaj ej upokojen. Ves čas je bil aktiven in je še na likovnem področju. Izdal je knjigo Skupaj z drugačnimi in sodeloval in ilustriral 8 knjig, ki jih je napisal Franc Legat iz Žirovnice.

Oba sta sodelovala tudi v slikarski koloniji »Po Levstikovi poti«, ki je bila organizirana konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat sta tudi postavila razstavo vseh udeležencev kolonije v tovarni in šoli na Čatežu, razstava pa je kasneje potovala tudi v Dolsko, Ljubljano in celo bosansko Tuzlo. Pavel je pot tudi trikrat prehodil.

Letos sta ponovno naredila nekaj slik, ki jih objavljamo tudi v tej knjigi. Še vedno so najprivlačnejši motivi na Jelši in Libergi, zlasti panoramski pogledi. Ob poti je vse polno motivov s področja kulturne in naravne dediščine; na Grmadi, na Primskovem in Gobniku, … Če je morda kulturne dediščine že manj, je pa naravne še toliko več zaradi značilne dolenjske poetične krajine in bogatega rastlinstva. Slikarski pristop je možen v bolj tradicionalni stilistiki kot moderni. Sicer pa je to stvar hotenja vsakega posameznika.