Domov  -  Popotovanje  -  E-knjige  - Fotografija -   Povezave  -  Kontakt 

Planinsko društvo Maribor Planika

 

Planinsko društvo Planika Maribor je eno številnih društev v Sloveniji, je pa eno redkih, ki se vsa leta udeležujejo popotovanj po Levstikovi poti. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s Francijem Rajhom, ustanoviteljem društva.

Kdaj ste pravzaprav ustanovili društvo?

V začetku leta 1995 sem skupaj še z nekaj entuziasti ustanovil Planinsko društvo Planika Maribor. Tej prvi skupini pohodnikov se je kaj kmalu priključilo še več gora željnih ljudi. Takrat sem se tudi povezal s Turistično agencijo Globus iz Maribora, ki vsa ta leta s svojimi avtobusi prevaža naše zveste planince širom naše domovine in tudi izven njenih meja.

Člani društva ne sedite doma križem rok.

PD Planika Maribor je eno najbolj uspešnih društev kar se izletov tiče v tem delu Slovenije, saj letno organiziramo in izvedemo med 50 in 60 izleti. Torej se vsak teden odpravimo kam na izlet. V vseh teh 15 letih se je izvedlo 937 izletov, ki se jih je udeležilo kar 33.261 pohodnikov. Člani društva smo v teh letih sodelovali na 118 akcijah (trgatve, dela v vinogradih, kolesarjenje, ... ), na katerih je sodelovalo 2.295 članov.

Ob takšnih aktivnostih in pestrem programu res ni bilo težko pridobiti člane.

Vodniki društva smo ponosni, da smo v teh »nekaj« letih naše pohodnike popeljali na številne izlete izven meja Slovenije. Naj omenim le nekaj najbolj odmevnih. Bili smo v slovaških Tatrah, štirikrat v Grčiji in na Olimpu, na Bobotovem kuku v Črni gori, na Pilatusu v Švici, na Zugsitze v Nemčiji, Madžarski, Češki, Avstriji, na Sardiniji z ogledom vulkanov Etna in Vesuvio, prečesali smo Biokovo po dolgem in počez, ...

V začetku tega tisočletja smo se na mojo pobudo spoprijateljili s PD Nikola Tesla iz Zagreba in leta 2002 tudi podpisali svečano listino v Mariboru in še leta 2003 v Zagrebu. S tem smo ponesli del našega planinstva tudi prek meja. Društvi se od takrat vsako leto srečujeta na raznih pohodih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

Tudi vaše društvo organizira pohode.

V organizaciji društva imamo dva tradicionalna pohoda, julija »Andrejev pohod na Okrešelj« in septembra »Pohod Planike na Pohorje«. Pod okriljem našega društva poteka vsako leto tudi akcija »Pohorje moj hrib«. Smo pa tudi izdali transverzalni dnevnik »Po kočah Slovenije«. Naše društvo upravlja planinsko pot od Sp. Slemena do Žavcarjevega vrha.

Čeprav vaše društvo še ni polnoletno, pa vas krasijo mnoga priznanja in odlikovanja.

26. decembra 2009 smo praznovali 15. obletnico PD Planika Maribor v Turistični kmetiji Marguč pri Slovenskih Konjicah. V dopoldanskem času smo se najprej podali na tradicionalni pohod na Stolpnik. Popoldne pa je bilo rezervirano za bolj veseli del, na katerem je sodelovalo preko 100 članov društva z gosti iz Zagreba. Uvodnemu nagovoru predsednika in tajnika društva je sledila podelitev raznih priznanj in sicer: 15 članov je prejelo Bronasti ali Srebrni častni znak PZS, 6 vodnikov je prejelo Priznanje PZS za uspešno delo na področju vodenja, 9
članom, ki so člani društva vseh 15. let, je bila podeljena Častna listina društva, vsi člani pa so dobili tudi posebno Priznanje ob 15. letnici PD Planika Maribor. Jaz kot predsednik, ki to funkcijo opravljam že vseh 15 let, pa sem prejel dve visoki priznanji - Svečano listino PZS in Zaslužni vodnik PZS.