Novice - Popotovanje - Fotografije - E-knjige - Arhivi - Zanimivosti - Povezave - Kontakt
25. POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI

 

RUDI BREGAR NA CILJU POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI

Spoštovane pohodnice, spoštovani pohodniki!

Sredi minule noči sem razmišljal, kaj naj povem ob jubilejnem Levstikovem pohodu po 25 letih. Čudovita leta in vesel sem, da je popotovanje preraslo v eno najmnožičnejših tovrstnih prireditev v Evropi! Misli gredo hitro skozi vsa ta leta in nimamo časa, da bi obujali spomine na vse neverjetna srečanja v tem času.

Dragi prijatelji rekreacije! Nikoli ne bom pozabil pokojnega Staneta Ureka, ki je s temi besedami dolga leta ob petkih pred pohodom na nacionalnem radiu napovedoval našo pohodniško prireditev.

Popotovanje je preživelo Jugoslavijo, slovensko osamosvojitev, mnoge viharne čase, ko so si politiki prizadevali prilastiti si to prireditev. Toda vztrajal sem, da to ostane prireditev za vse ljudi dobre volje, zato z veseljem ugotavljam, da tudi po 25 letih število udeležencev narašča in da je prireditev z udeleženci iz vseh celin že zdavnaj prerasla lokalne slovenske okvire, česar še danes mnogi ne morejo razumeti.

Zato mi je v posebno čast in zadovoljstvo, da je Mesto Ljubljana kot glavno mesto samostojne države Republike Slovenije že pred enim letom sprejelo odločitev, da za jubilej prevzame častno pokroviteljstvo nad to edinstveno pohodniško prireditvijo v Evropi.

Zato z vsem spoštovanjem vabim g. Zorana Jankoviča, da kot župan glavnega mesta Republike Slovenije nagovori udeležence jubilejnega popotovanja!

Dovolite mi še nekaj besed ob jubileju. Hvala vsem sodelavcem, še posebej Miranu Medvešku, ki je doslej kot edini z menoj v dobrem in slabem na vseh pohodih doslej. Leta pa minevajo.

Hvala tudi moji družini in sinovoma, ki sta otroka Levstikove poti in že pomagata v vseh pogledih. Hvala vsem domačinom ob poti, ki vsa leta skrbijo za prijazen sprejem pohodnikov. Hvala tudi domačinom tudi na cilju na Čatežu. Hvala tudi vsem poslovnim prijateljem, ki s svojim razumevanjem podpirate naše Levstikovo popotovanje. Letos še posebej podjetju Peugeot Avtohiša Vič iz Ljubljane, ki enemu izmed udeležencev med drugim podarja enotedensko uporabo osebnega avtomobila Peugeot 508.

Ob jubileju nam je uspelo prenoviti celostno grafično podobo Levstikove poti. Uspelo nam je tudi, da smo z neumornim delom vse od junija do danes celovito označili Levstikovo pot od Litije do Čateža tako, da bo zdaj lahko živela skozi vse leto, ne samo na martinovo soboto. In samo še nekaj. Levstikova pot je edinstvena v Evropi, saj lahko med potjo na 80 tablah prek odlomkov preberete celoten izvirni potopis Frana Levstika. In tako nas tisoče Slovencev tudi po poldrugem stoletju združuje Levstikova beseda in skrb za slovenski jezik.

In le nekaj si želim. Preberimo Levstikov potopis in se nekaj naučimo iz tega. Ne ponavljajmo napak, ki so jih delali že naši predniki. Majhni smo, toda v jeziku smo lahko veliki. To dokazujejo tudi študentje in profesorji slovenistike ljubljanske filozofske fakultete, ki se že več kot šest desetletij podajajo po tej poti, sprva pod vodstvom prof. Antona Slodnjaka, kasneje prof. Matjaža Kmecla in v zadnjem obdobju pod vodstvom prof. Aleksandra Bjelčeviča. Bodimo takšni mi vsi in naj nam bo popotovanje po Levstikovi poti tudi popotovanje skozi slovenski jezik!

Hvala vsem in nasvidenje prihodnje leto!


 

OPOZORILA 
Besedila na teh straneh niso uradne vsebine, zato jih kot takšne ni dovoljeno uporabljati v uradne namene. Za vsako drugo uporabo je potrebno soglasje avtorja. 

Znak in ime Levstikova pot sta zaščiteni blagovni znamki, zato njuna uporaba brez dovoljenja avtorja ni dovoljena. Zato bomo v takšnih primerih ukrepali v skladu z zakonom.  

 
   

| Novice | Popotovanje | Fotografije | E-knjige | Arhivi| Povezave | Kontakt|

Copyright 1998-         Narava Bregar k.d.        Vse pravice pridržane.