LEVSTIKOVA POT

      | LEVSTIKOVA POT HUMARJEVA POT | ORGANIZATOR|
| Novice | Popotovanje | Fotografije | E-knjige | Arhivi| Povezave | Kontakt|
19. POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI

 

Izjava za javnost župana Mirka Kaplje

Litija, 24.10.2005

IZJAVA ZA JAVNOST  - o resničnih in neresničnih problemih pred izvedbo letošnjega »Popotovanja od Litije do Čateža«
 

Občina Litija z obžalovanjem ugotavlja, da se tako imenovani Pohod po Levstikovi poti vsako leto vse bolj komercializira v skladu z zasebnimi interesi, organizator pohoda Narava-Bregar k.d. pa tradicionalno pot v zadnjih letih nenehno spreminja in prilagaja svojim potrebam, tako da je od prvotne poti, po kateri je hodil in pisal Fran Levstik, ostalo le še bore malo.

 

Organizator pohoda komanditna družba Narava-Bregar je že pred nekaj leti bistveno spremenila traso pohoda (čez Primskovo, od koder je doma g. Bregar), pred dvema letoma prestavila cilj v Moravče (ker g. Bregar ni našel skupnega dogovora s predstavniki lokalne skupnosti na Čatežu), letos pa namerava prestaviti štartno mesto (iz Litije v Šmartno) in organizirati pohod samo po tako imenovani južni trasi čez Primskovo, domnevno zato, ker mu občina Litija za izvedbo prireditve ni pravočasno izdala dovoljenja za zaporo in uporabo občinskih cest in ker mu po njegovem mnenju neupravičeno vsiljuje v podpis sporazum o organizaciji in izvedbi pohoda.

Prav iz teh razlogov, so občina Litija in ostale lokalne skupnosti, kjer poteka pohod, posredovale organizatorju Narava-Bregar k.d. v podpis sporazum (meseca maja 2005), v katerem je zapisanih nekaj medsebojnih obveznosti, pravic in odgovornosti v zvezi s skupnimi interesi glede organizacije in promocije prireditve, zagotavljanja varnosti udeležencev, finančnih sredstev, urejanju infrastrukture,...ipd. Znova poudarjamo, da omenjeni sporazum določa le nekatere elemente organizacije, informiranja, promocije, sofinanciranja in trase pohoda, ki so v skupnem javnem interesu vseh občin in krajevnih skupnosti in da ne gre za nikakršne »politične pritiske«, kot to neupravičeno navaja Narava – Bregar k.d. S tem v zvezi pa je povezano tudi (ne)sofinanciranje nekaterih stroškov (organizatorju Narava-Bregar k.d. v višini 300.000,00 SIT) za promocijo in izvedbo prireditve, znano je, da se v današnjem času žal ne da več poslovati z javnimi sredstvi brez pogodb ali ustreznih računov. 

Organizator pohoda, v izjavah za medije in na svojih spletnih straneh, neresnično navaja, da mu občina Litija letos ni izdala potrebnih dovoljenj za zaporo in uporabo občinskih cest. Res je, da je bila prva odločba za dovoljenje na njegovo vlogo iz 31.01.2005 zavrnjena iz objektivnih razlogov, ker so bila za jesensko obdobje v starem delu mesta Litije, kjer je predviden štart pohoda, predvidena vzdrževalna in gradbena dela na ulicah v zvezi z obnovo komunalne infrastrukture v mestu, vendar je bila ta odločba odpravljena, takoj ko so bili izpolnjeni pogoji, in je bilo organizatorju dne 28.09.2005, to je mesec in pol pred datumom pohoda,  izdano s strani občine Litija tudi potrebno dovoljenje za zaporo in uporabo občinskih cest za dan prireditve pohoda – 12.11.2005.

Organizator pohoda mora v skladu z veljavnimi predpisi vlogo za izdajo dovoljenja za izvedbo javne prireditve vložiti še pri pristojni upravni enoti najmanj 30 dni pred izvedbo javne prireditve. Organizator lahko, vlogo za izdajo dovoljenja spremeni ali dopolni (npr.potek trase pohoda) vse do začetka ustne obravnave (ki bo po naši informacijah še ni bila), tako da bi bilo tudi po tej plati z njegove strani, seveda ob njegovem interesu, še možno organizirati pohod s startom iz Litije ali izpeljati pohod po tudi prvotni trasi čez Gobnik in Moravče, ne pa neresnično izjavljati, da mu je le to onemogočila občina Litija z nepravočasnim dovoljenjem za začasno zaporo in uporabo javnih poti, lokalnih cest in parkirnih površin.  

Za zaključek:

Na Občini Litija smo vedno želeli korektno sodelovati z vsemi, zato se tudi letos ne bomo vmešavali v organizacijo in trasiranje pohoda, a prav zaradi tega, tudi ne moremo pristajati na primere izsiljevanja in nekorektnosti, ki so se dogajale zlasti letos, pa tudi v preteklosti, predvsem s strani organizatorja g. Bregarja. Pohod od Litije do Čateža je v zadnjih letih prav gotovo postala prireditev, ki je prerasla okvire ljubiteljskega organiziranja, vsako leto zahteva vedno več odgovornosti in medsebojnega sodelovanja vseh občin in krajev, kjer poteka pohod. Tudi prejšnja leta so se pojavljali različni zapleti in vedno sem se jih, kot župan občine, z dobro voljo loteval ter se zavzemal za njihovo strpno reševanje ter usklajevanje številnih interesov na terenu, in to ne zaradi kakšne politike, ampak zaradi same narave prireditve, kulturne dediščine in ohranjanja kulturno zgodovinskega izročila Popotovanja od Litije do Čateža, zaradi spoznavanja tega dela naše dežele, katerega je opisoval že Levstik, zaradi  občanov in domačinov, ki so aktivno vključeni v izvedbo in organizacijo pohoda, ter predvsem zaradi pohodnikov, ki so se vsa leta množično udeleževali tega tradicionalnega pohoda, ki je že pred leti s svojo vsebino uspel združevati mlado in staro.

Na koncu, dragi pohodniki in ljubitelji narave, dobrodošli v središču Slovenije, prisrčno vabljeni v Litijo in v  te lepe podeželske kraje, med prijazne ljudi, pa ne glede na to, katero pot boste letos že izbrali.  Vsem pohodnikom želimo lepo vreme in dobro počutje v naših krajih.  

Župan občine Litija:
Mirko Kaplja

 

OPOZORILA 
Besedila na teh straneh niso uradne vsebine, zato jih kot takšne ni dovoljeno uporabljati v uradne namene. Za vsako drugo uporabo je potrebno soglasje avtorja. 

Znak in ime Levstikova pot sta zaščiteni blagovni znamki, zato njuna uporaba brez dovoljenja avtorja ni dovoljena. Zato bomo v takšnih primerih ukrepali v skladu z zakonom.  

Za spletne knjige veljajo iste zakonske uredbe o intelektualni lastnini ter avtorskih pravicah kot pri standardnih knjigah in drugih registriranih publikacijah. Besedilo spletne različice knjige je na voljo vsem uporabnikom spleta zastonj (freeware). Dovoljeno je tiskanje na domačih ali službenih tiskalnikih in uporaba besedila za osebno rabo, prepovedano pa je spreminjanje oziroma kakršenkoli vsebinski poseg v besedilo; ter razširjanje besedila v javnost za komercialne in podobne namene. Prepovedano je tudi kopiranje in razširjanje slikovnega gradiva. Avtorji in založba Narava Bregar k.d. si pridržujejo vse ostale, avtorske in druge pravice.

:: GLAVNI POKROVITELJ 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::  

 

:: POKROVITELJ 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::  
Občina
Šmartno pri Litiji

:: SOORGANIZATOR 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::
Zavod za šport Slovenije


    

| Novice | Popotovanje | Fotografije | E-knjige | Arhivi| Povezave | Kontakt|

Copyright 1998-         Narava Bregar k.d.        Vse pravice pridržane.