LEVSTIKOVA POT

      | LEVSTIKOVA POT HUMARJEVA POT | ORGANIZATOR|
| Novice | Popotovanje | Fotografije | E-knjige | Arhivi| Povezave | Kontakt|
19. POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI

 

Javna izjava organizatorja ob letošnjem Levstikovem pohodu

Po 19 letih moramo jasno in nedvoumno povedati, da ne dovolimo več političnih pritiskov in političnih izsiljevanj ter neposrednih vmešavanj občine Litija, ki jo predstavlja župan Mirko Kaplja, v tehnično in varno izvedbo popotovanj po Levstikovi poti. 

Samo nekaj dosedanjih primerov: 

1. Pred nekaj leti je denimo litijska občina dala dovoljenje za uporabo občinskih cest in poti za izvedbo prireditve, na javni obravnavi v upravnem postopku pa je dovoljenje brez razloga umaknila in ga vrnila šele nekaj dni pred prireditvijo! 

2. Župan Mirko Kaplja se je pred nekaj leti neposredno vmešaval v varnost udeležencev na dan samega popotovanja! 

3. Župan Mirko Kaplja še vedno dolguje obljubljen denar za izvedbo prireditev iz minulih letih, ki ga je obljubil pred pričami, zdaj pa se sploh ne odziva na to! 

4. Litija postaja neprimerno mesto za izvedbo starta prireditve, saj nam zadnja leta pri varni izvedbi prireditve vedno bolj nagajajo tudi posamezni domačini (lani denimo smo morali na dan prireditve spremeniti prometni režim v mestu, da smo sploh lahko zagotovili varnost udeležencev!). 

5. Župan občine Litija se kot vse kaže dogovarja v našem imenu in je skušal letošnje leto podtakniti v podpis nek sporazum, ki je po vsebinski in moralni plati za nas povsem nesprejemljiv.  

6. Letošnje leto je občina Litija pod vodstvom župana do zadnjega trenutka odlašala z izdajo dovoljenja za izvedbo prireditve na območju občine Litija, kljub urgencam in dovoljenje izdala šele, ko so očitno spoznali, da smo morali prireditvi spremeniti določene elemente v skladu s pravočasno zbranimi dovoljenji. 

Čeprav smo poskušali vse, da bi bila prireditev po obeh trasah, očitno občina Litija nima toliko politične zrelosti, da bi po 19 letih spoznali, da gre nenazadnje tudi za promocijsko prireditev na območju litijske občine, kar pa jim seveda še ne daje pravice, da se vmešavajo v tehnične elemente, ki pomenijo neposredno ogrožanje priprav in izvedbe varnostnih elementov za vse udeležence. 

Naj to svojo ugotovitev podkrepimo z opisom dogajanja v letu 2005: 

31. januarja smo vložili vlogo za izdajo ustreznega dovoljenja za izvedbo 19. popotovanja po Levstikovi poti (ustrezne vloge smo poslali tudi na več drugih naslovov v sosednjih občinah, kjer smo pravočasno dobili vsa dovoljenja) in Občina Litija je 2. marca 2005 izdala odločbo, s katero je zavrnila dovoljenje za uporabo ulic in poti, zapore, itd. V zakonskem roku smo vložili pritožbo (21. marec 2005) in v elektronskem sporočilu je Mirko Kaplja, župan Občine Litija 1. junija zagotovil, da je odločba na 2. stopnji pripravljena in da naj poravnamo upravno takso (to je bilo storjeno 10. junija 2005), v tem e-sporočilu pa je izdajo odločbe posredno pogojeval s podpisom sporazuma (citat: »Poleg tega pa je prav, da najprej  podpišete  sporazum o organizaciji popotovanja, ker naj bi bili le organizator te prireditve.«), čeprav smo jih obvestili, da je vsebina nesprejemljiva. Ponovno smo 12. septembra posredovali vprašanje, kaj je s pritožbo in prosili, da odgovor nujno potrebujemo do 20. septembra 2005.

Ko smo v upravni postopek vložili vlogo za izvedbo prireditve, pa so se menda na občini Litija vendarle predramili in poslali odgovor na pritožbo, kjer ugotavljajo, da so na 1. stopnji naredili napako in da zdaj "razmišljajo in ugotavljajo" drugače! Skušali smo rešiti, če se še kaj rešiti da in takoj poslali prošnjo županu Mirku Kaplji, da se skupaj dogovorimo o zagotovitvi pogojev za varno izvedbo prireditve tudi na severni trasi Levstikove poti. In kot vedno: župan ni odgovoril! 

Zato z vso odgovornostjo izjavljamo, da je vsa krivda za to, da ne bo pohoda po severni trasi, na strani litijske občine, saj si ne moremo več dovoliti, da tako velike prireditve ne organiziramo kvalitetno, predvsem pa varno za vse udeležence. Seveda ne bomo nikomur preprečevali, kje hodi, jasno pa poudarjamo, da bomo za varnost udeležencev skrbeli zgolj na tisti trasi, kjer bomo imeli ustrezna dovoljenja. Faksimile dokumentov, ki jih omenjamo v tej izjavi pa si lahko pogledate na naslovu www.levstik.si

organizator
Narava Bregar k.d.

13. oktobra 2005

 

 
:: GLAVNI POKROVITELJ 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::  

 

:: POKROVITELJ 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::  
Občina
Šmartno pri Litiji

:: SOORGANIZATOR 19. POPOTOVANJA PO LEVSTIKOVI POTI ::
Zavod za šport Slovenije


    

| Novice | Popotovanje | Fotografije | E-knjige | Arhivi| Povezave | Kontakt|

Copyright 1998-         Narava Bregar k.d.        Vse pravice pridržane.